Clubul pensionarilor Ploiesti, un fel de a doua casa pentru cei varstnici

In jos

Clubul pensionarilor Ploiesti, un fel de a doua casa pentru cei varstnici

Mesaj  Maier la data de Lun Aug 16, 2010 6:08 pm

Pensionarii prahoveni se duc la cluburile special infiintate pentru ei, atat pentru a-si petrece timpul liber, cat si pentru a-si mai spune necazurile. In prezent, Asociatia Judeteana a Pensionarilor din Prahova are 19.000 de membri. "La Clubul Pensionarilor din Ploiesti varstnicii pot veni zilnic, intre orele 8.30 – 14.30, pentru a juca table, rummy sau sah. Este infiintat si un grup vocal format din 13 doamne. Pe langa aceste activitati, organizam si excursii. De exemplu, peste doua saptamani, se va organiza o deplasare de trei zile la Sighetul Marmatiei, iar la sfarsitul lunii mai vom merge intr-un circuit prin localitatile Brasov, Tusnad si Onesti, in primul caz o persoana urmand sa plateasca 160 lei, iar in cel de-al doilea caz – 110 lei", ne-a precizat Sofia Cioc, presedinta Asociatiei Judetene a Pensionarilor.
Membrii Clubului Pensionarilor Ploiesti beneficiaza si de 300 de invitatii la diverse spectacole, oferite de Casa de Cultura a Sindicatelor, precum si de 100 de invitatii, pe trimestru, oferite de Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiesti la spectacolele de folclor. De asemenea, lunar, 160 de pensionari pot vedea, fara sa plateasca, reprezentatii ale teatrului ploiestean.
Desi veniturile sunt insuficiente, membrii clubului amintit pun mana de la mana si ii ajuta pe cei care sunt nevoiti sa isi traiasca ultimii ani din viata in centrele de plasament. "In momentul de fata suntem angrenati in actiunea de colectare de imbracaminte pe care sa o donam Caminului de Batrani de la Pucheni, iar in luna iunie vom incerca, totodata, sa strangem bani si pentru a cumpara cearsafuri. Din pacate, aceste actiuni le facem tot cu pensionarii care au venituri mici, pentru ca aceia care au pensiile mari nu vor sa devina membri ai clubului nostru ! Dintre cei 7000 de membri activi pe care ii avem in evidenta, in jur de 5000 au pensia sub 500 de lei", ne-a mai precizat interlocutoarea noastra.
Pensionarii nu se duc la club doar pentru a-si petrece timpul in compania altora, ci si pentru a cere sfaturi, informatii ori pentru a-si spune problemele, institutia reprezentand un fel de “a doua casa pentru ei".
In judetul nostru exista 20 de cluburi ale pensionarilor, noua dintre acestea fiind in Ploiesti, iar restul in localitati precum Mizil, Magurele, Campina, Paulesti, Gageni sau Cerasu.

Evadeaza zi de zi de problemele reale si se retrag intr-o lume a lor. Joaca sah, rummy, table, asculta muzica, povestesc despre politica si isi aduc aminte de vremurile de altadata. Este vorba despre pensionarii ploiesteni care merg zilnic la sediul central al Clubului Pensionarilor, din Strada Vasile Lupu din Ploiesti, inca de la ora deschiderii (9.30) si pana la inchidere - ora 14.00. Prinsi intr-un joc de rummy, patru pensionari ne-au precizat faptul ca sunt membri ai clubului de 4-5 ani si ca vin cu mare drag in fiecare zi pentru a asculta muzica, ori sa mai faca o partida de sah.
In ceea ce le priveste pe doamne, acestea isi petrec timpul discutand, facand schimb de retete culinare si, asemenea barbatilor, jucand rummy. Sofia Cioc, presedintele Asociatiei Judetene a Pensionarilor, ne-a precizat ca s-a facut un fel de repartitie, astfel incat in zilele de luni, miercuri si vineri clubul este la dispozitia barbatilor, iar doamnele au prioritate in zilele de marti si joi. "Am luat aceasta masura pentru ca nu ma mai intelegeam cu barbatii, ei vroiau sa joace in fiecare zi, fara a le mai lasa si pe doamne", ne-a precizat interlocutoarea noastra.
Membrii clubului sunt din toate mediile sociale, inclusiv fosti profesori, medici, ingineri, telefoniste, casieri sau persoane care au lucrat in comert. La nivelul judetului, in jur de 14 mii de pensionari sunt, la momentul actual, membri ai clubului, dar numarul acestora creste in fiecare luna cu aproximativ 70 de persoane.
Conditiile pentru inscriere sunt simple. Persoana care doreste sa devina membru al Clubului Pensionarilor trebuie sa aiba statutul de pensionar si sa cotizeze cu suma de cinci lei, anual. "Cu suma stransa achizitionam materialele pentru intretinerea cladirii, am cumparat mese pentru afara, scaune si umbrele, iar de marile sarbatori, cum ar fi Craciunul sau Pastele, facem pachete pentru oamenii neajutorati. De exemplu, astazi (n.n. – pe 30 septembrie) mergem la Caminul de batrani de la Puchenii Mari ca sa le dam haine batranilor de acolo. Am strans 19 saci cu haine si am cumparat lenjerie intima. Le vom oferi, de asemenea, un program artistic sustinut de Grupul vocal «Florile Toamnei»", ne-a mai precizat interlocutoarea noastra.
Clubul organizeaza, periodic, excursii pentru varstnici, in intreaga tara, la preturi accesibile pentru acestia. Totodata, in sediul clubului exista si un cabinet de optica medicala, de serviciile caruia pensionarii beneficiaza gratuit si de unde isi pot achizitiona ochelari la preturi modice. "Am fost la un cabinet pentru a-mi achizitiona o pereche de ochelari si mi se cereau 350 lei, iar de aici i-am luat cu 180 lei. Mai mult decat atat, calitatea celor pe care i-am achizitionat este mult mai buna decat cea a ochelarilor pe care mi-i ofereau de la acel cabinet", ne-a spus Sofia Cioc. De asemenea, membrii clubului beneficiaza si de bilete gratuite la teatru, la filarmonica ploiesteana, la gradina zoologica, precum si la spectacole.

Maier
Admin

Mesaje : 36
Data de inscriere : 13/03/2010
Varsta : 70
Localizare : Ashkelon, Israel

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum