SOCIALIZARE Showroom transformat în club de sănătate12.000 de români – în pelerinaj zilnic la salonul coreean. Secretul: e gratis!

In jos

SOCIALIZARE Showroom transformat în club de sănătate12.000 de români – în pelerinaj zilnic la salonul coreean. Secretul: e gratis!

Mesaj  Admin la data de Lun Apr 05, 2010 9:39 am

Se aşază la coadă de la patru dimineaţa, leagă prietenii şi au un tonus mai bun ca alţii de două ori mai tineri ca ei. Testele gratuite ale unui aparat de masaj adună în fiecare zi câte 12.000 de bătrâni în căutarea sănătăţii şi a companiei


Ionicăi Grumezean i s-a spus la începutul anului 2007 că mai are trei săptămâni de trăit şi că ar face bine să pregătească cele necesare. Soţul ei, trecut de 70 de ani ca şi Ionica, a acceptat situaţia şi a acţionat pragmatic. Cu banii trimişi de copiii stabiliţi în Statele Unite şi Australia a cumpărat un cavou. Trei ani mai târziu, regretă că a aruncat banii pe "garsonieră" şi spune că, în situaţia actuală, un ham care să mai ţină nevasta în frâu ar fi mai indicat. "Alerg ca un cal", se laudă Ionica Grumezean. Ea este una din cele 12.000 de persoane care păşesc zi de zi în saloanele de prezentare a aparatelor de masaj Ceragen, din 30 de oraşe. Testarea este gratuită, astfel că, din 2006, de când firma coreeană a început să facă afaceri în România, zi de zi oamenii vin să le testeze, iar testele s-au transformat în şedinţe de terapie. "Este strategia noastră de marketing", spune Ionuţ Bojoacă, unul dintre angajaţii companiei coreene, care asistă clienţii. "Nu ne facem reclamă la televiziuni. Reclama se face din om în om. Oamenii care vin să încerce povestesc mai departe. Unii obţin chiar şi titlul onorific de «ambasador»".

Lunga listă de boli uitate

La salonul de prezentare din Rahova, bătrâni de peste 80 de ani trec în fugă pe lângă tine pe scări. Odată ajunşi în sală, îşi iau bonul de ordine şi se strecoară fâşneţi prin mulţimea de pensionari. "Azi e sărbătoare şi au venit mai puţini. De obicei, coada se formează de la patru dimineaţa. Vin cam 600 pe zi", spune Ionuţ Bojoacă. Întinşi pe paturile de campanie, bătrânii se lasă în voia masajului. Câte un semnal acustic le spune că a venit momentul să mute aparatul în diferite locuri ale coloanei vertebrale. Ionica Grumezean, care tot testează aparatul de trei ani de zile, povesteşte cum era înainte şi cum era acum. "Sufăr de reumatism. Făceam infiltraţii la coloană. Aveam ambii genunchi rupţi. M-ar fi costat 60 de milioane doar protezele, fără operaţie. Sufăr şi de diabet zaharat şi diabet chimic. Şi am făcut şi trei infarcturi. Acum trei ani, am fost la Fundeni şi mi s-a zis că mai am trei săptămâni de trăit. Atunci m-am agăţat de ultimul fir şi am venit aici", spune Ionica Grumezean. De atunci, genunchii i s-au vindecat de la sine. Diabetul i-a scăzut, iar cu inima nu mai are probleme. Spune că a cumpărat un aparat şi pentru acasă, dar preferă să vină în continuare la testele gratuite. Şi-a făcut prea mulţi prieteni aici. Pe mulţi dintre ei i-a recrutat ea însăşi.

Gimnastică şi masaj

Înainte de a se aşeza pe paturi şi a testa aparatele de masaj, bătrânii sunt chemaţi la încălzire. Câte un reprezentant al firmei coreene se află permanent la câte un pupitru, vorbindu-le celor veniţi să testeze produsul despre traiul sănătos. Împreună fac şi încălzirea, care pare mai degrabă un dans. Fac joc de glezne pe muzică, iar cine are şoldurile întregi şi le balansează. Apoi ridică mâinile în aer şi le scutură în stilul galeriilor de fotbal. La final, se bat cu muchia palmei pe antebraţe (gest amintind de manele, dar care este menit să le pună sângele în mişcare). În paturi se aşază în izmene şi tricouri şi se acoperă cu un cearşaf.

Aparatul de masaj constă într-o consolă pe care sunt prinse mai multe bile de jad, care se încălzesc până la 60 de grade Celsius. "Metoda nu e nouă şi o practicau bunicii noştri de multă vreme. Mai ştiţi cărămizile încălzite pe care le puneau pe mijloc sau sacii de nisip. Coreenii vin cu partea de presopunctură", explică Ionuţ Bojoacă. Presopunctura constă de fapt în modul în care bilele aparatului de masaj împung corpul celui care se aşază pe el. La fiecare semnal acustic, aparatul este mutat - mai întâi pe fese, apoi în zona lombară, apoi în zona cervicală. Cei care au alte afecţiuni stau cu aparatul în mână şi îl presează pe ce îi doare - gât, o mână, un genunchi. "Nu este un aparat miraculos, tot ce face este să îmbunătăţească circulaţia sângelui şi să destindă coloana vertebrală", spune Ionuţ Bojoacă.

Cei veniţi să testeze aparatul zi de zi însă cred că aparatul-minune este un sistem medical alternativ. "În spital, dacă te duci, trebuie să dai bani de la femeia de serviciu până la director. Şi tot urât se poartă cu tine", se plâng bătrânii. De altfel, Ionuţ Bojoacă povesteşte şi el că, la început, şpaga era o problemă şi în salonul lor. "Ne trezeam că vin oamenii şi ne strecoară câte o bancnotă. Dar aici nu primim aşa ceva".

Radiaţii şi jad

Poveştile despre vindecări abundă. Oameni de peste 90 de ani au venit în baston şi au plecat pe două picioare. Cei cu oasele tasate au plecat mai destinşi. Ştefan Barac nu a vrut să creadă însă în bazaconii, când a auzit vorbindu-se despre toată povestea. "Am lucrat la Institutul de Fizică Atomică, aşa că, atunci când m-a adus cineva aici, am crezut că sunt nişte bazaconii. I-am pus să desfacă aparatul, pentru că mă temeam că au radiaţii şi eu ştiu cât sunt de periculoase. M-a convins faptul că au sigla Uniunii Europene. Apoi, am intrat pe internet şi am citit mai multe despre pietrele de jad", spune bărbatul de 77 de ani. De 10 luni de când tot testează aparatele şi-a rezolvat problemele cu prostata. "Sufăr de adenom de prostată. Am fost la doctor şi l-am întrebat dacă mă ajută aparatul acesta în vreun fel. A zis să termin cu prostiile. Totuşi, înainte ieşeam afară de câte trei-patru ori pe noapte. Acum mă duc ca orice om normal, dimineaţa şi seara. Doctorului tot nu i-a venit să creadă, m-a programat la un set nou de analize", povesteşte Ştefan Barac.

Reprezentanţii firmei spun că ceea ce se petrece acolo nu este un efect placebo. Bătrânii însă sunt la fel de muţumiţi de faptul că au unde merge şi cu cine sta de vorbă. De altfel, aici nu fac doar terapie, dar au ajuns să îşi organizeze şi zilele de naştere sau onomasticile.


Dan Radu, Gandul, 7 ianuarie 2010

Admin
Admin

Mesaje : 235
Data de inscriere : 13/03/2010

Vezi profilul utilizatorului http://pensionariiromaniei.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum