Masuri pentru viitorul demografic al Europei

In jos

Masuri pentru viitorul demografic al Europei

Mesaj  Admin la data de Mar Mar 30, 2010 5:45 pm

Masurile in contextul schimbarilor demografice viitoare ar trebui sa includa incadrarea in munca a persoanelor in varsta active, dreptul garantat la tratament pentru sterilitate, facilitari pentru adoptarea copiilor abuzati si sanctiuni impotriva celor care angajeaza imigranti clandestini - mentioneaza un raport privind viitorul demografic al Europei, adoptat joi la Strasbourg.

Rata natalitatii in Uniune, de 1,5, este "anormal de scazuta", precizeaza raportul realizat de Françoise Castex (PSE, FR). Desi maternitatea implica una din alegerile cele mai intime ale barbatilor si femeilor, ce trebuie respectate, este posibila o crestere a cifrelor prin politici publice care au in vedere crearea unui mediu material si psihologic favorabil familiei si copiilor. Parlamentul recomanda Statelor Membre sa promoveze masuri fiscale care sa incurajeze cresterea ratei natalitatii si atrage atentia asupra necesitatii de a garanta femeilor, dupa nastere, o protectie si un sprijin adecvat, in special tinerelor mame singure, avand in vedere numarul in crestere al familiilor monoparentale, care au, in 85% din cazuri, o femeie drept capul familiei si care sunt expuse unui risc mai ridicat de saracie decat alte familii.


Deputatii recomanda Statelor Membre sa creeze, pana in 2010, spatii care sa permita ingrijirea a cel putin 90% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 ani si varsta obligatorie de scolarizare si cel putin 33% dintre copiii mai mici de 3 ani; subliniaza faptul ca aceste masuri trebuie sa permita parintilor sa-si adapteze modalitatile de organizare a lucrului in functie de ritmul lor de viata.

Deputatii recomanda Statelor Membre sa adopte cele mai bune practici privind durata concediului de maternitate (care variaza, de la un Stat Membru la altul, de la 14 la 28 de saptamani) si, prin urmare, durata concediilor parentale, de ingrijire si de crestere a copilului, precum si un venit garantat pe perioada sarcinii si revenirea la acelasi loc de munca. Ei doresc, de asemenea, ca Statele Membre sa adopte masurile referitoare la sanctiunile impotriva violentei si relelor tratamente domestice.

Parlamentul sustine ca Statele Membre ar trebui sa adopte masuri legislative adecvate pentru a se asigura ca femeile care lucreaza si care intentioneaza sa aiba copii nu sunt supuse riscului de a ramane somere, de a saraci sau de a fi marginalizate. In calitatea lor de viitoare mame, f emeile care lucreaza ar trebui sa beneficieze de stimulente si ar trebui sa se ia masuri impotriva angajatorilor care nu angajeaza femei care doresc sa devine mame sau care ameninta, direct sau indirect, femeile angajate pentru a le impiedica sa devina mame - considera Deputatii.

Promovarea rolului lucratorilor in varsta pe piata muncii

Parlamentul solicita Statelor Membre sa promoveze rolul lucratorilor in varsta pe piata muncii, evidentiind beneficiile aduse de angajarea lor si determinand angajatorii sa adopte practici flexibile de lucru care sa incurajeze lucratorii in varsta sa reintre pe piata muncii.

Deputatii indeamna Comisia Europeana si Statele Membre sa acorde de urgenta atentie sprijinului pentru incadrarea in munca a lucratorilor in varsta, avand in vedere cresterea planificata a varstei de pensionare in multe State Membre. Deputatii indeamna Statele Membre si partenerii sociali sa promoveze, nu sa impiedice, instituirea de norme si conventii care sa permita prelungirea vietii active, la cererea lucratorilor, dincolo de 65 de ani, cu beneficii fiscale si sociale atat pentru lucratori, cat si pentru angajatori.

Europarlamentarii PES din Romania, preocupati de viitorul demografic al Uniunii Europene

Europarlamentarele PES Rovana Plumb, Corina Cretu si Gabriela Cretu au luat cuvantul joi seara, in plenul Parlamentului European, in dezbaterea privind raportul Castex legat de viitorul demografic al Uniunii Europene. Eurodeputatele au subliniat importanta unor solutii viabile la problema demografica cu care se confrunta statele UE.

"Institutiile europene si statele membre incep sa constientizeze importanta politicilor demografice. Simpla constientizare nu e de ajuns. Avem nevoie, ca un prim pas, si de o evidenta exacta, anuala, a situatiei demografice in UE", a declarat Rovana Plumb.

"Raspunsul la provocarea demografica este simplu la prima vedere: statele membre au nevoie de revizuirea rapida a politicilor demografice, pentru eliminarea consecintelor negative ale scaderii populatiei si imbatranirii demografice", a afirmat europarlamentarul PSD, salutand prevederea raportului Castex (art. 10) care solicita statelor membre sa adopte masuri in vederea crearii unor servicii de ingrijire a copiilor de o calitate ridicata si la preturi accesibile in conformitate cu obiectivele stabilite de Consiliul European de la Barcelona din 2002. Aceste obiective presupun ca statele membre sa creeze pana in 2010 servicii care sa permita ingrijirea a cel putin 90% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 ani si varsta de scolarizare, si a cel putin 33% dintre copiii mai mici de 3 ani.

De asemenea, Plumb a mentionat ca, dincolo de sprijinul financiar direct acordat parintilor - o solutie de moment - trebuie pus accentul pe reconcilierea vietii de familie cu cea profesionala.

Corina Cretu a subliniat importanta luarii unor decizii in vederea inversarii actualei duble tendinte de scadere a populatiei si de crestere a mediei de varsta in Europa, chestiune cruciala pentru viitorul social si economic al Uniunii Europene.

"In cazul in care tendintele actuale raman neschimbate, riscul este ca pana in anul 2050 media de varsta a europenilor sa fie de aproape 50 de ani. Aceasta situatie, impreuna cu intrarea din ce in ce mai tardiva pe piata muncii si sistemul pensionarii anticipate va face ca peste cativa ani numarul persoanelor inactive sa il egaleze pe cel al persoanelor active. Consecintele asupra nivelului de trai ar putea fi catastrofale, cu incetiniri in cresterea PIB-ului european de peste un procent", a avertizat eurodeputatul social-democrat.

Potrivit Gabrielei Cretu, "provocarea nu este sa modificam comportamentele demografice ci sa acceptam ca trebuie sa modificam modelul nostru economic si social. El este superior altor modele dar este inadecvat, a ramas in urma propriei noastre dezvoltari, ca persoane".

Gabriela Cretu a precizat ca exista o prapastie intre obiectivele noastre ca cetateni si organizarea spatiului social si a relatiilor economice, intre declaratii si fapte, exemplificand: "spunem ca este necesar sa se nasca mai multi copii; in acest timp, 30% dintre copiii Europei traiesc sub pragul de saracie. Cerem femeilor sa-i nasca; cel mai mare risc de excludere il au mamele singure. E obligatoriu sa avem o rata de ocupare inalta, dar serviciile sociale sunt subfinantate sau lipsesc. Ne declaram umanismul dar tratam oamenii ca pe o piata. Cand este vorba de migratie acceptam sa exportam problemele si importam solutiile".

Si europarlamentarul Roberta Anastase (PPE) a avut o interventie in cadrul discutiei pe marginea raportului "Viitorul demografic al Europei". Roberta Anastase a insistat asupra a trei idei, ce trebuie sa constituie nucleul politicii europene in domeniul demografic: atentie particulara acordata copilului si tineretului, rolul major al educatiei si impactul pozitiv al imigratiei asupra echilibrului demografic si cresterii economice in Europa.


www.euractiv.ro, 22 februarie 2008

Admin
Admin

Mesaje : 235
Data de inscriere : 13/03/2010

Vezi profilul utilizatorului http://pensionariiromaniei.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum