Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa (UNECE)

In jos

Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa (UNECE)

Mesaj  Admin la data de Mar Mar 30, 2010 5:37 pm

Strategii si politici referitoare la varsta a treia

Conferinta Ministeriala adopta Declaratia Ministeriala de la Berlin - O societate pentru toate vârstele în regiunea UNECE si Strategia Regionala de Implementare ( Berlin, Germania, 11-13 septembrie 2002).


Pe 13 septembrie 2002, în timpul sesiunii de închidere a Conferintei Ministeriale Regionale privind problemele vârstei a III-a în cadrul UNECE, organizata în cooperare cu Ministerul Federal pentru Afaceri de Familie, Cetateni Seniori, Femei si Tineri din Germania, s-au adoptat 2 declaratii:

Declaratia Ministeriala de la Berlin

O societate pentru toate vârstele în Regiunea UNECE,
si
Strategia regionala de implementare a Planului International de Actiune pentru persoanele de vârsta a III-a aprobat la Madrid în 2002.

Dr. Christine Bergmann, Ministerul Federal al afacerilor Familiale, Cetateni Seniori, Femei si Tineri, concluzioneaza: "Trebuie sa ne descurcam în timp cu provocarile si oportunitatile oferite de schimbarile demografice".

Schimbarile demografice afecteaza toate sferele societatii la fel de mult ca si economia, si fenomenul de îmbatrânire al populatiei preocupa toate tarile membre. Unirea strategiei politice a regiunii noastre, adoptata azi, este un pas în plus catre o societate pentru vârsta a III-a în Europa, Asia Centrala si America de Nord.

Comentând asupra Strategiei Regionale de Implementare, Brigita Schmognerova, Secretar Executiv al UNECE mentioneaza ca: "Abordarea principala a Strategiei este vrednica de lauda: este holistica, integratoare si multidisciplinara, doar mentionând câteva din atributele sale. Deoarece numarul si proportia persoanelor vârstnice continua sa creasca, Strategia va avea un impact puternic asupra acestui grup. Persoanele vârstnice sunt recunoscute ca resurse valoroase, care aduc contributii esentiale famililor, comunitatii si societatii."

În Declaratia Ministeriala a ministrilor tarilor participante s-a recunoscut ca Regiunea UNECE trece prin shimbari demografice fara precedent, si are cea mai mare proportie de persoane de vârsta a III-a. Aceste schimbari sunt rezultatul unei profunde transformari socio-economice, fiind prilejul unor provocari si oportunitati multiple pentru societatea noastra. Viitoarea responsabilitate a ministerelor, în colaborare cu toti actorii relevanti ai societatii civile si ai sectorului privat, este de a fructifica aceste oportunitati si de a raspunde corespunzator provocarilor.

Ei sunt deasemenea convinsi ca punând în practica Strategia Regionala de Implementare este cel mai bun mod de implementare a Planului International de Actiune pentru Vârsta aIII-a -2002 în regiunea UNECE si, de aceea, vor depune toate eforturile pentru a atinge acest obiectiv.

Strategia de Implementare Regionala (RIS) adoptata la Conferinta include 10 angajamente:

- Sa fie luata în calcul prioritar vârsta a III-a în toate politicile cu scopul de a aduce societatea si economia în armonie cu schimbarile demografice pentru a obtine o societate destinata tuturor vârstelor.
- Sa fie asigurata participarea si integrarea totala a persoanelor vârstnice în societate.
- Sa promoveze echitabilitatea si susteinabilitatea cresterii economice ca raspuns la îmbatrânirea populatiei.
- Ajustarea sistemului de protectie sociala ca raspuns la schimbarile demografice precum si consecintele sociale si economice.
- Activarea pietii muncii pentru a raspunde la consecintele sociale si economice ale îmbatrânirii populatiei.
- Promovarea învatarii pe termen lung si adaptarea sistemului educational pentru a preîntâmpina schimbarea conditiilor economice, sociale si demografice.
- Lupta pentru asigurarea calitatii vietii la toate vârstele si mentinerea traiului independent incluzând sanatate si traiul zilnic.
- Abordarea problematicii de gender ca ax principal într-o societate pentru vârsta a III-a.
- Ajutarea familiilor care ofera îngrijire persoanelor în vârsta si promovarea solidaritatii intergeneratie si intra-generatie printre membrii sai.
- Promovarea implementarii si desfasurarii strategiei de implementare regionale prin cooperare regionala.

Toate aceste angajamente sunt elaborate pe larg într-un document adoptat în cadrul Conferintei.

Admin
Admin

Mesaje : 235
Data de inscriere : 13/03/2010

Vezi profilul utilizatorului http://pensionariiromaniei.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum