Conferinta nationala "Batranetea - prezent si perspective"

In jos

Conferinta nationala "Batranetea - prezent si perspective"

Mesaj  Admin la data de Mar Mar 30, 2010 4:58 pm

Raportul conferintei

Conferinta Nationala "Batranetea - prezent si perspective", organizata la Bucuresti de catre Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si partenerii sai, a constituit prilejul de a analiza situatia persoanelor varstnice si a serviciilor din domeniu reunind reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale, al sectorului de afaceri si ai organizatiilor nonprofit cu activitate in protectia varstnicilor. Conferinta a beneficiat de participarea a 120 persoane din toata tara.

Conferinta a fost structurata in sesiuni plenare si grupuri de lucru care au dat posibilitatea informarii dar si a discutiilor libere despre problemele si recomandarile impuse in domeniu.

Prima parte a sesiunilor plenare s-a concentrat pe informarea asupra cadrului national si international, provocarile demografice si prioritatile guvernamentale din domeniu pentru perioada 2005 – 2008. Aceste prezentari au fost sustinute de reprezentantii Presedentiei Romaniei, Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Organizatia Natiunilor Unite, Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie, Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei si Guvernul Romaniei.

Reprezentantul Ministerului Sanatatii nu a putut fi prezent iar o evaluare privind situatia actuala in domeniul medical nu a fost prezentata participantilor.

Concluziile sesiunii au evidentiat necesitatea coeziunii intre generatii, schimbarea modului de a gandi cu privire la persoanele varstnice, interesul pentru reformarea sistemului de pensii si interesul privind reforma legislativa din domeniu. Sesiunea de intrebari si raspunsuri a relevat nevoia pentru integrarea serviciilor sociale si medicale, dezinteresul societatii pentru varstnici si necesitatea recalcularii pensiilor.

A doua sesiune plenara a constat in prezentarea partenerilor internationali prezenti la conferinta organizatia Help the Aged din Marea Britanie si organizatia Les Petits Freres des Pauvres din Franta si prezentarea unor modele de buna practica din domeniul serviciilor pentru varstnici: Fundatia Mobilmed, Fundatia de Sprijin Comunitar, Confederatia Caritas Romania, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Omenia si Consiliul National al Persoanelor Varstnice. Prezentarile au evidentiat serviciile existente in Romania pentru persoanele in varsta: servicii in centre de zi sau cluburi, servicii la domiciliu ce includ ingrijiri socio-medicale, servicii pentru membri prin asociatiile pensionarilor.

Sesiunile de lucru pe grupuri s-au derulat concomitent, au durat 90 minute si s-au concentrat asupra problemelor din sectorul medical si social din Romania si asupra responsabilitatilor institutiilor si indivizilor in protectia persoanelor in varsta. Atelierul derulat de organizatia britanica Help the Aged a prezentat atat initiative si campanii de militare pentru drepturile varstnicilor in Marea Britanie dar a pus in discutie si situatia actuala in Romania si initiativele ce pot fi considerate a fi implementate in conditiile tarii noastre.

Prezent si perspective in ingrijirea medicala a varstnicului si serviciile medicale

Moderatori: Mariuca Ivan- Fundatia Crucea Alb Galbena
Marius Covlescu- Ministerul Sanatatii

Cei 20 de participanti de la grupul de lucru au impartasit experienta personala capatata in domeniul ingrijirii medicale a batranilor, majoritatea participantilor fiind implicati in mod constant in activitati derulate in acest domeniu. Majoritatea celor prezenti a fost constituita de reprezentanti ai unor O.N.G.-uri al caror scop principal il constituie oferirea de servicii medicale si nu numai, varstnicilor.
Iata o parte dintre parerile si propunerile inaintate de catre participanti:

Nu exista un suborganism in cadrul Ministerului Sanatatii pentru sanatatea populatiei varstnice, in conditiile in care 50% din prestatia medicala se indreapta catre batrani.

Notificarea elaborarii acestor drepturi in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia Internationala a Drepturilor Economice, Sociale si Culturale si Conventia Internationala a Drepturilor Civice si Politice si alte declaratii care asigura aplicarea standardalelor universale la grupuri particulare.

Exista prea putini medici geriatri, doar 80 in toata tara.

Ministerul Sanatatii promoveaza o geriatrie spitaliceasca in detrimentul unei geriatrii comunitare.

Banii sunt alocati de Ministerul Sanatatii doar pentru Institutul de Geriatrie in timp ce alte institutii preocupate de aceasta problema sunt ignorate din punct de vedere financiar. De exemplu exista cladiri goale care ar putea fi folosite pentru organizarea unor centre medico-sociale, dar nu exista resurse financiare.

Momentan exista un proiect pentru infiintarea unei asociatii pentru combaterea abuzurilor impotriva persoanelor varstnice si ar trebui sa incercam cu totii sa sustinem acest proiect pentru a putea fi concretizat.

ONG-urile ar trebui sa se implice mai mult pentru organizarea unitatilor medico-sociale, iar comunicarea dintre sectoarele public-privat ar trebui imbunatatita in vederea realizarii acestor obiective.

Ar trebui incercata varianta obtinerii de surse de finantare pentru si in cadrul sectorului privat profit si non-profit in vederea sustinerii acestei cauze si concretzarii unor proiecte.

Ar trebui simplificata birocratia de acreditare si autorizare a furnizorilor, a organizatiilor, asociatiilor care se ocupa de asemenea probleme.

Fondurile de sanatate sunt distribuite in mod incorect, prea putine sunt alocate pentru serviciile furnizate varstnicilor si exista un dezechilibru pentru ca prea multi bani sunt dati pentru medicamentele compensate.

O mare problema este aceea ca persoanelor varstnice li se acorda cu greutate accesul la serviciile primare de ingrijire medicala (pentru a putea beneficia de serviciile unui geriatru un varstnic trebuie sa mearga mai intai la medicul de familie).

Primariile asigura fonduri doar pentru programe sociale nu si pentru cele medicale. Ele nu platesc asistenti medicali.

Ar trebui corelat actul social cu cel medical.

Trebuie modificat cadrul legislative in ceea ce priveste prevederile legate de categoria varstnica a populatiei Romaniei. Trebuie modificata Legea nr. 17 a asistentei sociale. “Trebuie largita reteaua de geriatrie.

Spitalul este la ora actuala singura institutie cunoscuta, acreditata, functionala pentru majoritatea varstnicilor, care il privesc ca atare.

Casa de Sanatate si Casa de Pensii ar trebui sa devina autonome fata de Ministerul de Finante.

Ar trebui extinse programele de asistenta medicala gratuita pentru bolile tipice varstnicilor, cum ar fi Parkinson sau Alzheimer.

In judetul Harghita autoritatea locala colaboreaza foarte bine cu Asociatia Caritas si astfel peste 7000 de persoane primesc ingrijire la domiciliu. Ar trebui sa existe o comunicare mai buna intre autoritatile locale si diferitele organizatii si asociatii care se ocupa de igrijirea batranilor. Este necesar ca serviciile de acest gen ar trebui furnizate de cei care sunt cei mai competenti si mai in masura sa o faca. Este necesara federalizarea furnizorilor de ingrijire la domiciliu.

Cresterea pensiilor si organizarea pensionarilor intr-un mod unitar sunt doar doua conditii care ar duce la imbunatatirea tuturor aspectelor, inclusiv cel medical.

Concluziile discutiei au fost extrase de catre cei doi moderatori:
- O mare problema o constituie lipsa de comunicare dintre Ministerul Sanatatii si cel al Muncii in ceea ce priveste imbunatatirea serviciilor si facilitatilor oferite varstnicilor.
- Ar trebui inlesnita modalitatea de autorizare a furnizorilor de servicii in beneficiul batranilor.
- Alte probleme importante sunt cele ale alocarii de fonduri, ale cadrului legislative insuficient si ale lipsei de comunicari dintre cele doua ministere. Cele mai multe fonduri sunt alocate pentru spitale, ar trebui realocate fondurile si pentru alti furnizori.
- Banii sunt putini de la bugetul de stat, dar trebuie apelat la Fondul National Unic pentru Sanatate unde fondurile sunt mai substantiale.

Prezent si perspective in serviciile sociale pentru persoanele in varsta

Moderatori : Cristina Olteanu, Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei
Vanda Florea, Federatia Paritate Romania

Grupul de lucru privind serviciile sociale a analizat situatia actuala a varstnicilor si perspectivele din domeniu care pot imbunatati situatia persoanelor in varsta:

Prezent

- nevoi mari: situatia financiara precara din domeniul protectiei varstnicilor, asistenta medicala- sincope in sistemul asigurarilor de sanatate, nevoi de petrecere a timpului liber, nevoi de adaptare a locuintei varstnicilor
- atitudinea societatii fata de persoanele in varsta este discriminatorie- nu se incheie asigurari de sanatate persoanelor in varsta, nu se acorda imprumuturi de catre banci persoanelor peste 65 ani
- nevoi privind personalizarea interventiei- necesitatea acordarii serviciilor functie de nevoile individuale nu de pensie
- existenta blocajelor ierarhice la nivelul institutiilor publice
- accesul la informare al persoanelor varstnice - batranii nu-si cunosc drepturile
- protejarea varstnicilor impotriva abuzului - fenomenul abuzului asupra batranilor a luat amploare in ultimii 10 ani
- existenta asistentilor personali cu finantare locala ajuta la acordarea sprijinului in mod individual

Perspective

- organizarea unui sistem de evaluare starii de handicap la persoanele varstnice care sa determine nevoile de servicii pentru fiecare persoana
- standardizarea serviciilor din domeniu
- abordare integrata a varstnicului si a nevoilor sale (deopotriva sociale si medicale)
- includerea familiei in considerarea optiunilor de ajutorare a batranilor
- necesitatea pregatirii profesionale a asistentilor personali
- implicarea beneficiarilor - ca resursa umana si financiara in realizarea planului de interventie individuala
- omogenizarea sistemului procedurilor ce tin de administratia locala - autonomie locala
- realizarea unei liste de discutii in domeniul protectiei batranilor.

Concluziile grupului au constat in sugestii de actiune in domeniul socio-medical al protectiei varstnicilor:
-organizarea campaniilor de informare a varstnicilor privind drepturile lor
- comunicarea informatiilor noi intre participantii la aceasta actiune
- abordare integrata socio-medicala
- dezvoltarea participativa a comunitatii
- implicarea varstnicilor in viata comunitatii
- crearea unei baze de date cu informatii despre beneficiari
- modificarea L 17/2000
- subcontractarea serviciilor catre ONG-uri

Modelul Help the Aged privind militarea pentru drepturile persoanelor in varsta

Moderatori: Paul Cann
David Clark

Grupul de lucru a fost compus din 25 participanti si a fost moderat de reprezentantii organizatiei britanice Help the Aged, partenerul FPMR in organizarea acestui eveniment. Atelierul s-a desfasurat in mod interactiv dand posibilitatea participantilor sa-si exprime punctele de vedere cu privire la situatia batranilor din Romania comparativ cu situatia din alte tari europene. Responsabilitatile privind bunastarea batranilor ar trebui impartite in mod ideal intre Guvern, ONG-uri si sectorul privat, individul insusi si familia. Participantii la atelier au fost de parere ca in acest moment in Romania preponderent individul este cel care se ocupa de situatia sa, fara a apela la alte surse de ajutor. Concluziile intermediare ale grupurilor au evidentiat nevoile varstnicilor din Romania in momentul actual:

- pensii mai mari
- ingrijire medicala si sociala
- dreptul la participarea in viata sociala
- o atitudine mai sanatoasa fata de propria imbatranire.

Cele trei subgrupuri de lucru formate in cadrul acestui atelier au analizat ce facilitati si campanii ar putea avea succes in Romania, cum se poate rezolva problema privind atitudinea fata de varstnici si cum se poate actiona pentru a impulsiona autoritatile centrale sa reactioneze la aceste initiative.

Concluziile grupurilor de analiza sunt urmatoarele:
1. Campaniile de scrisori si de strangeri de semnaturi ar putea fi eficiente pentru alertarea oficialitatilor responsabile; ar trebui sa existe mai multe facilitati pentru ca varstnicii sa poata socializa.
2. Ar trebui infiintate grupuri de training si de sensibilizare; adresarea publicului prin mijloacele mass-media din punctul sau de vedere.
3. Coagularea fortelor: exista multe organizatii de pensionari; acestea ar trebui reunite in doua mari organizatii (pensionari civili si pensionari militari) cu reprezentanti in Ministerul Muncii. Este nevoie de sprijinul statului pentru a privi cu o mai mare deschidere subiectul imbatranirii.

Concluziile finale ale acestui grup de lucru includ urmatoarele aspecte:
1. Schimbarea atitudinilor fata de varstnici, in primul rand chiar din puntul lor de vedere, si apoi al celorlalti.
2. Dreptul la participarea la viata sociala.
3. Pensiile mai mari (necesare nu doar pentru supravietuire, ci si pentru activitati culturale, imbracaminte, etc.)
4. Ingrijire sociala si medicala.

Finalul conferintei a reunit participantii in sesiune plenara si a dat posibilitatea participantilor de a propune directii de actiune comuna in viitor. Sugestiile participantilor au vizat urmatoarele aspecte:

- dezvoltarea de servicii suplimentare pentru varstnici
- initiative de combatere a abuzului asupra varstnicilor pe modelul prezentat de partenerii internationali
- sa se initieze campanii de solidaritate intre generatii
- schimbarea mentalitatii persoanelor care au rolul de a elabora politici in domeniu pentru a vedea varstnicii din -perspectiva resurselor pe care le au si nu a nevoilor
- constituirea unor grupuri de lucru in domeniu pentru activitati mai complexe in beneficiul varstnicilor
- realizarea unei conferinte anuale pe tema varstnicului.


Bucuresti, 5 octombrie 2005

Admin
Admin

Mesaje : 235
Data de inscriere : 13/03/2010

Vezi profilul utilizatorului http://pensionariiromaniei.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum