Centrul de servicii sociale Dej

In jos

Centrul de servicii sociale Dej

Mesaj  Admin la data de Mar Mar 30, 2010 1:27 am

CENTRUL DE SERVICII SOCIALE
Dej, str. Regina Maria nr. 26 (parterul Policlinicii)

Centrul de Servicii Sociale – proiect iniţiat de Biroul Programe, Strategii, Integrare si Dezvoltare al Primăriei Municipiului Dej, in cadrul Programului PHARE 2001 Coeziune Economica si Sociala. Serviciul se adresează persoanelor de vârsta a III-a aflate in situaţii de dependenta, cu diferite afecţiuni, vârstnicilor singuri si fără suport social, cu posibilităţi materiale si de integrare sociala reduse, persoanelor cu nevoi de recuperare pe termen lung. In cadrul Centrului de Servicii Sociale se desfăşoară doua tipuri de activităţi: asistenta la domiciliu si activităţi de petrecere a timpului liber in cadrul Centrului de Zi .

Centrul de Zi se adresează persoanelor de vârsta a III-a active, in vederea înlăturării singurătăţii si a petrecerii timpului liber intr-un mod plăcut si util. Activităţi desfăşurate in cadrul Centrului de Zi: - activităţi pentru petrecerea timpului liber (jocuri de şah, rummy, vizionare TV, organizare de excursii, zile de naştere, etc.) - consiliere medicala, psihologica si sociala - educaţie sanitara - kinetoterapie, kinetoprofilaxie, kinetoterapie recuperatorie pre si post operatorie - masaj .

Pentru a participa la activităţile desfăşurate in cadrul Centrului de Zi fiecare pensionar va completa o fişa personala de înscriere , fişa ce conţine date de identificare si date referitoare la situaţia medico-sociala a acestuia. Accesul pensionarilor in cadrul Centrului de Zi se face in mod nediscriminatoriu, indiferent de religie, sex, sau orientare politica, singura condiţie impusa fiind respectarea Regulamentului de Ordine Interioara Centrul de Zi pune la dispoziţia beneficiarilor săi condiţii deosebite de confort si recuperare pentru desfăşurarea activităţilor: sala de gimnastica dotata cu aparatura necesara de întreţinere si recuperare, cabinet, medical, sala pentru masaj, dus, bucătărie complet mobilata si utilata, toate acestea fiind destinate satisfacerii nevoilor de petrecere a timpului liber si recuperare a beneficiarilor noştri.

Serviciul de Îngrijiri la Domiciliu, oferă sprijin acordat la domiciliu persoanelor de vârsta a III-a aflate în stare de dependenţă, cu nevoi de recuperare şi fără suport social.

Activităţi: - asistenţă medicală primară - îngrijiri de bază (ajutor pt. efectuarea toaletei, prepararea hranei, mobilizare activa si pasiva, îngrijiri medicale) - îngrijiri complementare ( servicii menajere legate de procesul de îngrijire, educaţie pentru sănătate, gimnastica recuperatorie, consiliere medicala, sociala, apărarea drepturilor si intereselor clientului), scopul fiind acela de a obţine pe cat este posibil, independenta beneficiarului, fapt care sa duca la integrarea acestuia in comunitate. Fiecărui potenţial beneficiar al serviciilor de îngrijiri la domiciliu se întocmeşte o fişă de evaluare socio-medicală conform grilei naţionale de evaluare a persoanelor vârstnice, conform Legii 17/2000. În urma evaluării socio – medicale, este întocmit planul de îngrijire de către o echipa multidisciplinara si este pus in practica de unul sau mai mulţi profesionişti care furnizează efectiv serviciile de îngrijire ( asistent social, asistent medical, medic, îngrijitor la domiciliu). Centru de Servicii Sociale pune la dispoziţia beneficiarilor săi o echipa multidisciplinara de specialişti( medic, asistent social, asistent medical, kinetoterapeut, maseur, îngrijitori la domiciliu)

Rezultate preconizate ale activităţilor desfăşurate: Datorita faptului ca in multe situaţii, din cauza singurătăţii si a posibilităţilor materiale si de integrare sociala reduse, vârstnicii optează pentru soluţia instituţionalizării, pe viitor ne propunem o scădere a numărului acestora in favoarea celor care aleg sa nu-si părăsească domiciliul, Centrul de Servicii Sociale oferind astfel, prin activităţile desfăşurate, o alternativa la instituţionalizare, prin crearea unui climat familiar, favorabil dezvoltării unui sentiment de apartenenţa.

Efecte benefice ale activităţii la nivelul comunităţii: Dat fiind faptul ca in municipiul Dej, numărul persoanelor de vârsta a III-a este in creştere, si considerându-se ca acesta este un segment inactiv al populaţiei, ne propunem schimbarea circumstanţelor actuale si a mentalităţii in ceea ce priveşte persoanele de vârsta a III-a, dovedind ca acestea nu sunt doar un segment inactiv in cadrul comunităţii, ci, dimpotrivă, ele se pot constitui intr-o parte activa care sa contribuie la dezvoltarea socio- economica a comunităţii.

http://www.primaria.dej.ro/Proiecteeuropene/Centruldeserviciisociale/tabid/79/Default.aspx

Admin
Admin

Mesaje : 235
Data de inscriere : 13/03/2010

Vezi profilul utilizatorului http://pensionariiromaniei.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum