Principiile Natiunilor Unite pentru Persoanele de Varsta a III-a

In jos

Principiile Natiunilor Unite pentru Persoanele de Varsta a III-a

Mesaj  Admin la data de Mar Mar 30, 2010 1:09 am

To add life to the years that have been added to life

Principiile Natiunilor Unite doresc sa asigure o atentie prioritara asupra situatiei persoanelor in varsta. Principiile Natiunilor Unite sustin:

independenta
participarea
ingrijirea
auto-realizarea
demnitatea

Cadru general:
Aprecierea contributiei pe care persoanele varstnice o aduc societatii lor

Recunoasterea ca, in Carta Natiunilor Unite, persoanele din cadrul Natiunilor Unite declara determinarea lor in reafirmarea increderii in drepturile fundamentale ale omului, drepturi egale intre femei si barbati, natiuni mari si mici, si promovarea progresului social si a celor mai bune standarde ale vietii.

Notificarea elaborarii acestor drepturi in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia Internationala a Drepturilor Economice, Sociale si Culturale si Conventia Internationala a Drepturilor Civice si Politice si alte declaratii care asigura aplicarea standardalelor universale la grupuri particulare.

In indeplinirea Planului International pentru Varsta a III-a, adopatat de Adunarea Mondiala pentru Varsta a III-a, si aprobat de Adunarea Generala in rezolutia 37/51 din 3 Decembrie 1982.

Apreciind diversitatea situatiilor persoanelor de varsta a III-a, nu doar dintre tari dar si in cadrul aceleasi tari si chiar intre indivizi, care necesita o varietate de politici de raspuns.

Avertizarea ca in toate tarile, foarte multi indivizii ajung la o varsta avansata intr-o stare de sanatate mai buna decat oricand.

Avertizarea cercetariilor stiintifice care dezabroba multe stereotipuri referitoare la declinurile inevitabile si ireversibile ale varstei.

Convingerea ca intr-o lume caracterizata de o crestere a numarului si proportiei de persoane de varsta a III-a, oportunitatiile trebuiesc oferite persoanelor in varsta doritoare si capabile sa participe si sa contribuie la activitatiile desfasurate de societate.

Reamintirea ca impasurile in viata de familie atat in tarile dezvoltate cat si cele in curs de dezvoltare cer suport pentru cei care ofera ingrijire persoanelor varstnice nevoiase.

Avand in minte standardele deja stabilite de Planul International de Actiune pentru Varsta a III-a, si conventiile, recomandarile si rezolutiile Organizatiei Internationale a Muncii, Organizatia Mondiala a Sanatatii si alte entitati ale Natiunilor Unite.

Se incurajeaza guvernele sa incorporeze urmatoarele principii in programele lor nationale atunci cand este posibil:

Independenta

1. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa aiba acces la mancare adecvata, apa, adapost, haine si ingrijire medicala cu ajutorul unor venituri personale, familiale si suport comunitar.

2. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa aiba oportunitatea de a lucra sau de a avea acces la alte posibilitati generatoare de venit.

3. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa participe in determinarea cand si cu ce ritm trebuiesc inlocuiti din campul muncii.

4. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa aiba acces la programe de educatie si training adecvate.

5. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa locuiasca in medii sigure si adaptate la preferinte personale si capacitati de schimbare.

6. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa aiba posibilitatea sa domicilieze acasa cat mai mult posibil.

Participarea

7. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa ramana integrate in societate, sa participe activ in formularea si implementarea politicilor care le afecteaza direct viata si sa-si impartaseasca cunostintele si experienta generatiilor mai tinere.

8. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa aiba posibilitatea sa caute si sa dezvolte oportunitati pentru comunitate si sa serveasca ca voluntari in pozitii apropiate de interesele si posibilitatile lor.

9. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa aiba posiblitatea sa formeze asociatii de persoane de etatea lor.

Ingrijirea

10. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa beneficieze de ingrijire familiala si comunitara si protectie in acord cu fiecare sistem de valori si cultura sociala.

11. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa aiba acces la ingrijiri ale sanatatii care sa le ajute sa-si mentina sau sa-si recastige nivelul optim fizic, mental si emotional al vietii si sa prevada sau sa intarzie declansarea bolilor.

12. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa aiba acces la servicii sociale si legale in vederea autonomiei, protectiei si ingrijirii.

13. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa fie in masura sa utilizeze instrumente de ingrijire adecvate care sa ofere protectie, reabilitare si stimulare sociala si mentala intr-un mediu civilizat si sigur.

14. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa se bucure de drepturile omului si libertatile fundamentale care exista in orice adapost, dreptul la ingrijire sau tratament, incluzand un respect total pentru demnitatea, credintele, nevoile si intimitatea lor precum si pentru dreptul de a lua decizii privitoare la ingrijirea si nivelului calitatii vietii.

Aspiratii

15. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa fie capabile sa urmareasca diverse oportunitati in vederea dezvoltarii totale a potentialului lor.

16. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa aiba acces la resurse sociale, educationale, culturale, spirituale si recreative.

Demnitatea

17. Persoanele de varsta a III-a trebuie sa aiba posibilitatea de a trai in demnitate si securitate, ferite de exploatare si abuz fizic sau mental.

18. Persoanele de varsta a III-a trebuiesc tratate corect privind varsta, sexul, provenienta rasiala sau etnica, existenta unor dizabilitati sau alte caracteristici, si sa fie evaluati independent de contributia lor ecomica.

Admin
Admin

Mesaje : 235
Data de inscriere : 13/03/2010

Vezi profilul utilizatorului http://pensionariiromaniei.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum