Dintre sute de catarge - Amintirea taților

In jos

Dintre sute de catarge - Amintirea taților

Mesaj  Admin la data de Mar Mar 30, 2010 12:43 am

Romania se confrunta in prezent cu asigurarea unui nivel de trai decent atat populatiei active, cat si pensionarilor care detin un procentaj semnificativ.

L-am reintalnit pe Dorel Aldea, Directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Sibiu incercand un dialog legat de implicarea sa in cadrul institutiei in cauza. Editorialul nostru www.Acum.tv gazduieste cu generozitate numele eroilor despre care nu se scrie indeajuns si nici macar nu li se mentioneaza eforturile, greutatile prin care trec in lupta zilnica, o adevarata linie intai a neobirocratiei.

Domnule Dorel Aldea, sunteti investit cu functia de director a unei institutii, deloc usoara in conditiile unei tari macinate de crize politice, de intoxicari electorale si de deficitul bancar mondial. Care ar fi linia calauzitoare a muncii Dvs.?

Momentul numirii mele in aceasta functie a coincis cu decesul tatalui meu in urma cu trei ani. Pensionarii reprezinta pentru mine persoanele dragi ce au trudit ani indelungi in conditii grele in perioada postbelica si cea a comunismului. Incerc sa fiu cat mai apropiat de realitatile lor si mai ales sa aplic in mod echitabil, legislatia in vigoare. Cumva ma simt fiul tuturor pensionarilor si fara nici o intentie populista ma implic in mod direct in solutionarea cazurilor nerezolvate, nu ma asez pe fotoliul ascuns al functionarului rupt de realitatea institutiei.

Ce ati realizat la Casa de Pensii Sibiu in rastimpul celor trei ani de cand sunteti in functie?

In primul rand am incercat sa imprim angajatilor institutiei o schimbare a atitudinii de lucru cu publicul, mai ales cu persoanele varstnice incercand sa limitam la minimum timpul de asteptare in fata ghiseelor. Deviza muncii angajatilor trebuie sa se contureze in profesionalism, creativitate, implicare activa si coeziune de grup.

In perioada de referinta, septembrie – octombrie 2008 punctul de pensie a cunoscut o crestere de 2,43 ori (243%).

Potrivit art.80 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mica de 37,5% din salariul mediu brut de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 ianuarie 2009. devansand aceasta data, executivul a stabilit ca, incepand cu data de 1 octombrie 2008, valoarea unui punct de pensie este de 697,5 lei, ceea ce reprezinta 45% din salariul brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (1.550 lei) si o crestere cu 20% fata de valoarea punctului de pensie stabilita, la valoarea de 581,3 lei, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2008 nr.387 din 32 decembrie 2007, incepand cu data de 1 ianuarie 2008.

Domnule Director, sunteti printre cei mai tineri executivi ai acestei institutii de stat. Acest fapt este un impediment ?

Repet ca a fi in directorul Casei de Pensii devine pentru mine o munca de onoare, un privilegiu de a ma pune in slujba unei categorii sociale cumva abandonate si uitate. Ei sunt ca si parintii mei. Incerc sa intervin cat se poate de mult in solutionarea doleantelor, a dosarelor, iar deciziile lucrative sunt luate impreuna cu ceilalti manageri si cei doi directori adjuncti.

Cat priveste integrarea in Uniunea Europeana unita ce ne puteti adauga ?

Trebuie sa va mentionez ca aproape 98.000 de pensionari formeaza mai mult de o treime din populatia judetului Sibiu, iar aceasta realitate nu ma lasa indiferent. Am initiat un site propriu, avem un circuit TV inchis in care sunt inmagazinate datele, finantam un ziar de aparitie lunara Sibiu Varsta a III-a .
Am deschis si un birou de plati pensii internationale pentru cei ce locuiesc in strainatate (si au lucrat in Romania) sau exportul de prestatii pentru cei ce lucreaza in UE.

Activitatea Dvs. este legata de vreun anume program electoral sau vreo alta directiva politica ?

Functia mea nu este pe viata si ambitia mea se inscrie in a ajuta pensionarii, sunt adeptul transparentei, usa biroului meu le este deschisa si pe acest considerent am deschis un alt centru de pensii intr-o localitate din judet, Avrig, tocmai pentru a facilita serviciile cu publicul.
In aceasta luna am organizat o festivitate in cadrul institutiei din Sibiu sarbatorind ziua internationala a pensionarilor, un fel de varianta a father’s day din SUA. Imi petrec mult timp in aceasta institutie, precizandu-va ca intentia mea este de a contrazice ideea filmului No Country for Old Men.

Sunt pentru dialogul cu publicul si cel inter-managerial. Casa de Pensii nu este proprietatea mea si ca atare fac tot posibilul sa-mi fac datoria cat mai bine in conjunctura prezenta si in legislatia adiacenta.


Florin Predescu, octombrie 2008, "Romania, libera in viitor"

Admin
Admin

Mesaje : 235
Data de inscriere : 13/03/2010

Vezi profilul utilizatorului http://pensionariiromaniei.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum