“Confesiuni despre viaţă şi artă” cu Radu Beligan

In jos

“Confesiuni despre viaţă şi artă” cu Radu Beligan

Mesaj  Admin la data de Vin Mar 26, 2010 8:40 pm

Actorul Radu Beligan a povestit despre oamenii care i-au marcat viaţa şi cariera de-a lungul timpului şi a mărturisit că secretul longevităţii sale este iubirea, în cadrul discursului "Confesiuni despre viaţă şi artă", susţinut marţi, în cadrul Festivalului Artelor Bucureşti. Actorul a vorbit timp de două ore, aşezat la o masă, despre întâlnirile care l-au marcat iremediabil. Printre persoanele care au făcut parte din viaţa actorului s-au numărat Lucia Sturdza Bulandra, Alexandru Giugaru şi George Vraca. "Sunt vechi, domnilor, sunt vechi. Am 70 de ani de când stau pe scenă (...) aproape jumătate din istoria teatrului românesc", a spus actorul în debutul discursului său. În cele două ore, artistul a povestit cum viaţa sa s-a intersectat cu evenimentele şi legendele teatrului românesc, timp de 70 de ani. Confesiunile au fost intercalate de momente din emisiuni tv, fotografii sau fragmente de arhivă audio cu vocile şi reprezentaţiile unor mari actori.

De altfel, Beligan a subliniat faptul că întreaga sa carieră se datorează marii doamne a teatrului românesc, Lucia Sturdza-Bulandra. "Fără ea nu pătrundeam în teatru", a spus Beligan, care a povestit cum i-a scris o scrisoare acesteia, după ce avusese un eşec la admiterea în Institutul de Teatru. "După ani, doamna Bulandra mi-a spus că a păstrat scrisoarea". Impresionată de determinarea tânărului care îi scria, Bulandra l-a acceptat pe Radu Beligan ca auditor la cursul său. După ce actorul aspirant a recitat "Scrisoare mamei" în faţa sa, aceasta a decretat: "Dumneata, dacă ai să fii serios, ai să faci o mare carieră".

„Într-o lună fac 90 de ani şi mă pregătesc de un rol nou", a mai spus Beligan, care i-a enumerat pe cei care i-au schimbat definitoriu viaţa: Victor Ion Popa, directorul Teatrului Popular din Bucureşti, actorii Alexandru Giugaru, Ion Iancovescu şi George Vraca. Beligan s-a aplecat şi asupra activităţii sale de director de teatru şi a mărturisit că şapte dintre cei mai frumoşi ani ai vieţii sale au fost cei de director la Teatrul de Comedie. De altfel, artistul a înfiinţat instituţia de spectacole. Dar cea mai mare provocare pentru Beligan, au fost cei 20 de ani de directorat la Teatrul Naţional, când a încercat să ţină instituţia departe de "urgia vremurilor". Actorul a apreciat că momentul de vârf din perioada Teatrului Naţional a fost reintroducerea piesei "Danton", de Camil Petrescu, în repertoriu, în anii '70.

(preluat din Mediafax, 5 noiembrie 2008)

Admin
Admin

Mesaje : 235
Data de inscriere : 13/03/2010

Vezi profilul utilizatorului http://pensionariiromaniei.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum